"За да са здрави, щастливи и обичани нашите деца!"

Празник на децата и семейството в град Ловеч

На 19 април 2011 година се проведе Празник на децата и семейството по проект „Електронно училище за родители“ на сдружение „Екомисия 21 век“, финансиран от Европейски социален фонд и Република България в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Домакин на празника бе СОУ»Климент Охридски», гр.Ловеч. Основната идея на празника бе да бъде насочено общественото внимание към нуждите и потребностите на българското семейство от една страна и обърнато към самите семейства, от друга, като важен инструмент за лобиране в полза на идеята за създаване на благоприятни условия за развитие и подкрепа  на българското семейство.

 

На Празника присъстваха над 150 деца, младежи, родители, баби и дядовци, които се забавляваха заедно повече от три часа. Открита бе фотоизложба и наградени участниците във фотоконкурса «Скъпоценни мигове с моето семейство».

 

Децата от ОДЗ «Слънце» и ЦДГ»Детелина» представиха екотеатър в който част от реквизита и костюмите бяха изработени от отпадни материали, а публиката бе очарована от превъплъщенията на актьорите и поведението им на истински артисти. Помощ при изработването на костюмите и декорите им оказаха полските доброволки Aneta Czajkowska, Anna Jakubiec и Barbara Maciejewska. Част от програмата на празника бе конкурса за рисунка «Моето семейство» в който участваха много деца, които сътвориха интересни рисунки в които неизменно присъстваха членовете на семействата на участниците.

 

Играта «Скрито съкровище» привлече много участници и въпреки, че по регламент отборите беше необходимо да бъдат съставени от две деца и двама възрастни това не  затрудни участниците. Единадесет отбора преминаха по трасето, съставено от шест поста, които се бяха погрижили задачите за отборите да бъдат интересни, забавни и оригинални, но и логически и свързани с историята, традициите и забележителностите на региона. Освен награди от организаторите отборите получиха и награди, осигурени от ПОК»Доверие», Регионален инспекторат по образование-Ловеч и ГЕРБ-младежи.

 

Публиката имаше възможност да научи повече и за нови техники в използването на бои за декорация от представители на магазин за художници «Импресия», да украси по интересен начин великденски яйца, да направи сувенири от екоматериали заедно с ЕДС доброволците Николет, Оскар и Катажина, да твори с много въображение и усвоява различни техники на декорация. Насторение и завладяващи емоции внесоха на финала на празника танцьорите от НЧ»Зорница 2010», които проведоха открита тренировка с публиката. Хорото привлече като магнит танцьори от различни възрасти и националности, а децата заставаха редом със своите родители и учеха  прилежно стъпките.

 

По време на празника бе представена информация и рекламни материали, свързани с проекта «Електронно училище за родители» и възможностите за участие в него на различни категории родители и бъдещи родители. Организаторите обявиха стартиране на прием на заявки от страна на желаещите да се включат в групите за обучение, които могат да се обърнат към екипа на проекта на тел. 068 603 834, е майл:office@ecomission21.com или да посетят на място Младежки център в кв.Вароша/ в двора на ЦДГ»Мария Сиркова».

 

Празника на децата и семейството се осъществи в партньорство с Община Ловеч, Регионален инспекторат по образование, СОУ»св.Климент Охридски», Регионална здравна инспекция, Туристическо дружество «Стратеш», ГЕРБ-младежи, ПОК»Доверие», Регионален исторически музей, читалище «Зорница 2010»,  магазин за художници «Импресия» и фотостудио «Алекс».